języki: PL EN
rozmiar tekstu: A A A
wersja portalu: Dzień Noc Żałobny WAI
Kliknij aby objerzeć viedo.

Kinoteatr Rialto w Katowicach

Ulica św. Jana 24 40-012 Katowice

Adres e-mail

rezerwacja@rialto.katowice.pl

Nr telefonu

32 251 04 31

Dojazd

FILMS FOR FOOD w katowickim Rialcie: Jestem miłością – kino, zmysły i afrodyzjaki… (pokaz walentynkowy)

15 lutego  o godz. 19.00 w katowickim Rialcie odbędzie się pokaz walentynkowy FILMS FOR FOOD: Jestem miłością – kino, zmysły i afrodyzjaki…

Specjalna odsłona cyklu FILMS FOR FOOD, podczas której wrócimy do włoskiego nagradzanego filmu, by porozmawiać o miłości i zmysłach od kuchni. Jestem miłością to film, w którym afrodyzjakiem staje się m.in. rosyjska zupa ucha. Do głównej roli reżyser Luca Guadagninia zaprosił Tildę Swinton – aktorka gra rosyjską emigrantkę, która żyje w Mediolanie jako żona zamożnego fabrykanta. Wpływowa wielopokoleniowa rodzina kryje jednak wiele tajemnic… Główna bohaterka pewnego dnia przez przypadek spotyka młodego, charyzmatycznego kolegę swojego syna, który jest szefem kuchni. Romans Luki Guadagnino został okrzyknięty rewelacją i odkryciem Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Wenecji, następnie posypały się nominacje m.in. za kostiumy (Oskary) czy Złote Globy i BAFTA za najlepszy film zagraniczny. Zapraszamy na zmysłowe kino, wysmakowane kadry, które krytycy nazwali bezsprzecznie hołdem dla legendarnego artysty, Luchino Viscontiego. Zapraszamy na włoskie gorące mediolańskie lato, podczas którego serwuje się m.in. pieczone bakłażany z kwiatami bzu a ludzkie namiętności gasi się schłodzonym białym winem.

Po pokazie zaplanowana jest rozmowa o zmysłach w kuchni i afrodyzjakach z Witoldem Wróblem, chefem kuchni ‘NOVO w Katowicach, który reinterpretuje tradycyjną kuchnię włoską.

Witek Wróbel to lekko niepokorny z wyboru kucharz eksperymentator, ze Śląskiem związany już ponad 18 lat. Kuchnię uważa za swoje „Mise En Place”. Chef restauracji ‘NOVO w Katowicach, która po roku czasu wyróżniona została jedną czapką w przewodniku Gault&Millau. Wcześniej związany z takimi konceptami gastronomicznymi jak: Museum Music Republic w Bytomiu, Blęnder Kulinarny w Bytomiu czy Sezo’novo w Katowicach. Kręcą go na pewno: tzw. piąta ćwiartka, owoce morza i wyznaje miłość do kuchni w stylu włoskim. Rozmowę o afrodyzjakach i zmysłach w kuchni poprowadzi Ola Oslislo, lokalna recenzentka kulinarna.

Zwiastun: https://www.youtube.com/watch?v=7xWJSDLVBAU&feature=youtu.be

Rezerwacja biletów: http://www.filmowa.net/system.html?id=36986  

Bilety: 23 zł.

Tagi: Nie przypisano tagów

PDF Print